Hvis du er vinterbader, så ved du også, hvor vigtigt det er med selvforkælelse og velvære. Der er fx intet så lækkert som en tur i en varm sauna efter en dukkert i det iskolde vand. Men der er mange andre måder at nyde velvære og selvforkælelse på. 

Du kan blandt andet overveje at bestille en tid til zoneterapi hos Vordingborg Zoneterapi, hvor de også er specialiseret indenfor massage, akupunktur, neglebehandlinger og meget andet, der kan hjælpe til velvære og en krop i balance.

Kvinde i sauna

Hvad er zoneterapi? 

Zoneterapi er en terapiform, der udføres ved at behandleren udfører et tryk bestemte og udvalgte steder på kroppen. Eftersom de forskellige dele af kroppen er forbundet af nervebaner, kan et tryk ét sted påvirke andre steder i og på kroppen og dermed afhjælpe spændinger og smerter. 

Zoneterapi foregår typisk ved tryk under fødderne, men kan også udføres på hænder, i ansigtet eller på ørene. Det kommer an på, hvor i kroppen smerten eller spændingen sidder. 

Sådan virker zoneterapi

Teorien bag zoneterapi og dens virkning er, at hele kroppen som system kan lokaliseres i mindre udgaver i dele af kroppen. Disse kommunikerer med hinanden. Så når man fx trykker et bestemt sted under foden, vil det påvirke nerverne i eksempelvis skulderen eller leveren. 

Zoneterapi kan afhjælpe stort set alle fysiske og psykiske lidelser, og det er også en glimrende måde at styrke immunforsvaret på. Men metoden bør primært ses som supplement til andre behandlinger og kan altså ikke stå alene eller erstatte medicin eller anden naturvidenskabelig sygdomsbehandling. Derimod virker det glimrende som smertelindring, og der er flere studier, der påviser, at zoneterapi har gjort længere sygdomsforløb meget nemmere ved blandt andet at fjerne kvalme og hovedpine.

 

Foedder i sauna

Hvem kan få zoneterapi? 

I virkeligheden kan alle få zoneterapi, da det mest af alt minder om en lidt hård massage. Det er altså også en behandlingsform, som gravide eller mennesker med forskellige længere sygdomsforløb kan modtage. 

Der er dog eksempler på patienter, der fortæller at det kan gøre ret ondt. I og med at de tryk, der udføres på fødderne, rækker gennem nervebanerne til andre kropsdele, kan disse kropsdele opleve øget smerte. Oplever man at zoneterapien gør ondt, kan man altid bede behandleren om at mindske trykket. 

Zoneterapiens historie

Zoneterapi er blevet brugt igennem flere årtusinder og har rødder i Asien og Afrika. Dengang blev det brugt som en metode til at bringe kroppen og sindet i balance. I Danmark havde zoneterapien sit indtog i 70’erne, hvor man var særligt glad for behandlingsformen, fordi den var naturlig og uden bivirkninger. Dengang var den medicinske opfattelse af terapiformen dog stadig, at det var en pseudovidenskab, der ikke burde bruges som videnskabelig behandlingsform. Denne tankegang har dog flyttet på sig siden, og i dag betragter sundhedsvæsnet zoneterapi som en fornuftig behandlingsform og et godt værktøj til at supplere anden medicinsk behandling. 

 Afslappede fødder

Alternativer til zoneterapi

Leder du efter alternativer til zoneterapi eller bare flere måder at bringe kroppen i balance på, kan du søge mod behandlingsformer som akupunktur, fysiologisk massage, fysioterapi eller kiropraktik. Alle er metoder, der kan hjælpe med at lette smerter i muskler og led.